Usługa rezerwacji posiłków przed lotem Emirates jest już dostępna na 92 trasach na całym świecie – informuje przewoźnik. Wśród 30 nowych kierunków, gdzie od dzisiaj można z niej skorzystać, znalazły się Rijad, Dżudda, Delhi, Mumbaj i Kuala Lumpur. W ramach ponad 3 tysięcy lotów przewoźnik zrealizował już ponad 10 tysięcy zamówień, a klienci Emirates dokonują codziennie przeszło 600 rezerwacji.
Nowa usługa umożliwia pasażerom w klasie biznes wybór dania głównego z wyprzedzeniem od 14 dni do 24 godzin przed lotem, dając im pewność, że za każdym razem otrzymają na pokładzie wybrany posiłek, a ponadto zapobiegając marnotrawieniu żywności. Dania, które dotąd cieszą się największą popularnością, to smażona polędwica wołowa z sosem tymiankowym z ćwiartkami młodych ziemniaków z piekarnika i szparagami gotowanymi na parze, a także grillowana polędwica wołowa z kremem grzybowym, fasolką kenijską i ziemniakami gratin oraz pieczony kurczak z czarnym czosnkiem i ziemniakami fondant. Z kolei najczęściej wybieraną pozycją z menu śniadaniowego jest omlet z serem cheddar i szczypiorkiem podawany z kremem szpinakowym, przysmażanymi pieczarkami portobello i pieczonymi pomidorami w ziołach.
Aby zapewnić pasażerom najlepsze wrażenia kulinarne podczas lotu, Emirates zachęca do przejrzenia menu pokładowego na stronie Emirates lub w aplikacji Emirates, gdzie można wybrać dania z oferty inspirowanej kuchnią regionalną przygotowywane z miejscowych składników nawet na dwa tygodnie przed podróżą. Wśród posiłków w klasie biznes znajdują się specjalnie przygotowane przez szefa kuchni dania, takie jak naleśniki czekoladowo-orzechowe z musem morelowym i kremem z ricotty na śniadanie, dorsz pacyficzny po marokańsku podawany z pesto kolendrowym, kaszą mograbie z sosem pomidorowo-szafranowym, brokułami i pieczoną dynią z kardamonem na obiad, a także pstrąg łososiowy z patelni z kremem szafranowym, blanszowaną fasolką szparagową, burakiem duszonym, polentą i dymką na kolację.
W trakcie lotu personel pokładowy zobaczy rezerwacje na urządzeniach Apple i poda pasażerom wybrane przez nich dania. Rezerwacja posiłków uzupełnia obecny inteligentny system śledzenia preferencji klientów i raporty personelu pokładowego, które ułatwiają planowanie menu, optymalizację zapasów żywności i redukcję odpadów.
Jak czytamy w komunikacie prasowym, cyfrowe narzędzia zarządzania podróżą to jeden z priorytetów linii Emirates. Usługę rezerwacji posiłków uzupełniają odprawa na stronie internetowej i w aplikacji, cyfrowe karty pokładowe i zarządzanie podróżą, dostęp do cyfrowego menu pokładowego, łatwa rejestracja w programie Skywards zapewniająca natychmiastowy dostęp do komunikatorów internetowych podczas lotu oraz możliwość tworzenia playlist w systemie rozrywki pokładowej
ice przed lotem.
Zarezerwować posiłek można poprzez
stronę internetową Emirates.